SD har drömposition i VGR

Bup-kris splittrar regionen – då får SD drömposition

Västra Götaland: En ideologisk strid pågår i regionen om Barn- och ungdomspsykiatrin. Den blågröna oppositionen vill öppna upp för privata aktörer men får nej från den styrande sidan. Det innebär att slutbeskedet landar hos Sverigedemokraterna. – Jag sitter på en skrämmande position på det sättet att makten eller avgörandet ligger i mina, våra, händer, säger Håkan Lösnitz (SD).

I flera år har vårdbehovet bland unga ökat och köerna har vuxit till Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup. Samtidigt råder det personalbrist vilket innebära att flera avdelningar inom Bup ska vara stängda längre än vanligt under sommaren. Dessutom ska akutmottagningen stänga helt vissa veckor.

För att reda ut krisen inom barn- och ungdomspsykiatrin föreslår den blågröna oppositionen (M, KD, C och L) att regionen ska införa ett vårdvalssystem i Västra Götaland. Det skulle innebära att barn och ungdomar skulle ha rätt att välja privat eller offentliga vårdgivare för sin vård inom psykiatri. Något som regionerna Dalarna och Kronoberg redan infört.

– Alla vill inte ha en stor arbetsgivare, en del vill faktiskt jobba för en mindre och då måste vi kunna acceptera att vi är olika. Det spelar ingen större roll vem som är chefen eller vem som är arbetsgivaren, det är kvalitén och kompetensen på vården som är viktigt för barnen, säger Cecilia Andersson (C), regionråd i regionstyrelsen.

Vårdvalet ska inte påverka den psykiatriska akutvården men de blågröna tror att ett fritt vårdval skulle innebära att antalet akuta patienter skulle minska.

– Om man tittar på erfarenheterna från Kronoberg. Där gör man en screening och sen får man svar efter tre dagar om man ska ha specialistvård eller inte. Ska man det får man där och då välja vilken enhet man ska gå till och får också en uppskattat tid när man ska på besök. Många av berättelserna vi får till oss handlar om osäkerheten när man befinner sig en form av limbo, säger Lars Holmin (M), vice ordförande i region­styrelsen.

Det var i slutet av februari som de blågröna presenterade motionen om vårdvalssystemet och ärendet ska behandlas av regionfullmäktige inom ett år. För det rödgröna styret är det dock ingen fråga om vad de ska rösta.

– När det gäller vårdval skulle det bara ge motsatt effekt för vårdval är kostnadsdrivande. Vi får ingen kontroll när vi lägger ut saker på vårdval. Dels får de aktörer som då behagar lägga sina mottagningar där de vill och det kommer knappast ligga bup-mottagningar på de ställen där de kanske behövs mest, säger Carina Örgård (V), regionråd och ordförande i beredningen för psykisk hälsa.

Hon fortsätter:

– Vi har redan brist på barnpsykologer och barnpsykiatriker och det skulle inte bli fler för att vi har ett vårdval.

Vilken är er lösning?

– Vi har väldigt långa köer till neuropsykiatriska utredningar nu men vi vill inte ens komma dit, att så många barn ska ha behov av att få en utredd diagnos. Vi från regionen ska finnas till och stötta upp i ett tidigare skeende och där har vi en rad förslag. Det handlar om vårdkoordinatorer, det handlar om fler mottagningar för ungas psykiska hälsa. Det håller vi på att rulla ut nu och det tror vi kommer göra mer värde för barnen och familjerna.

Det rödgröna regionstyret saknar majoritet vilket innebär att Sverigedemokraterna i den här frågan har en vågmästarroll. Splittringen mellan partierna i regionen skapar en minst sagt speciell position för Sverigedemokraterna.

– Det var väl dagens understatement. Jag sitter på en skrämmande position på det sättet att makten eller avgörandet ligger i mina, våra, händer, säger Håkan Lösnitz (SD), regionråd.

Men hur partiet tar ställning i frågan är inte bestämt än. Håkan Lösnitz har inlett en besöksturné till Kronoberg och Dalarna för att ta reda på för- och nackdelar med ett vårdvalssystem inom Bup.

– Det finns ju många fallgropar i ett sånt här system och det är ju inte så att bara för att man gör ett vårdval så ploppar det upp fler personer som jobbar inom yrkesgrupperna. Det är inte så att vi kan vända på alla stenar och hitta psykologer, säger han och fortsätter:

– Den här frågan är så stor och viktig så när vi väl bestämt var vi ska landa så vill jag göra det så välgrundat jag bara kan.

Både den blågröna och rödgröna sidan uppger att de inte kommer att föra några förhandlingar med Sverigedemokraterna för att påverka deras beslut.

– Vi håller väl tummarna. Om det kommer fram ett bra remissvar på motionen kanske de kan ställa sig på de borgerligas sida men vi för inga förhandlingar med Sverigedemokraterna, säger Pär Lundqvist (L), regionråd.

Kristdemokraternas regionråd Stefan Svensson är inne på samma spår.

– De ska välja för patienternas skull och jag hoppas att de ser samma köer som vi gör. Vi har pratat i åratal om detta och vi har skjutit till en kvarts miljard utöver de ordinarie uppräkningarna. Men köerna har samtidigt ökat i en otrolig takt som vi inte sett tidigare. Då måste vi pröva nya metoder.

Även det rödgröna blocket tar avstånd från att föra några som helst förhandlingar med Sverigedemokraterna.

– Vi har inte med SD att göra utan vi för vår politik i rödgrön ledning. I vissa frågor kan vi också enas med de borgerliga partierna och ibland kan vi inte det. Vi får väl se när frågan avgörs så småningom hur det blir, säger Carina Örgård (V).

Teo Kristjansson

För att komma till artikeln tryck här